Библиотека СШ "Свети Ахилије" Ариље обележила Међународни дан матерњег језика

Датум: 23. Februar 2018 09:54 Категорија: Новости

Међународни дан матерњег језика у СШ "Свети Ахилије" Ариље обележен је презентацијом "Десет завичајних књижевника" у организацији библиотеке и Библиотечке секције наше школе. Захваљујући заједничком ангажовању  и унапређењу рада Друштва школских библиотекара овај дан прослављен је и у другим библиотекама школа Златиборског округа на сличан начин са различитом тематиком. 

Идеја је била да се читањем наглас чује бит нашег језика, да му се на тај начин ода почаст и сачува се од страних упадица. Библиотека наше школе одабрала је приказ завичајних књижевника рођених у Ариљу и околини. Говорили су чланови Библиотечке секције: Ирена Вајовић, Андријана Милићевић, Љубица Димитријевић и Милан Рајковић, а у рад су укључени и ученици другог разреда текстилне и економске струке на чијим часовима је одржана презентација. Ученици су имали прилику да се упознају са биографским подацима и књижевним стваралаштвом не само нашег најистакнутијег писца - Добрила Ненадића, већ и другух прозних и поетских стваралаца као што су: Петар Вучићевић, професор доктор Ацо Јовичић и песници: Манојле Гавриловић, Велизар Гавриловић, Реља Лукић, Славко Луковић и Бранислав Брана Петровић.
Овакви часови врло су значајни за пружање ученицима оних информација које не могу да добију кроз школски систем. Библиотека СШ "Свети Ахилије" Ариље уназад пет година одржи најмање три оваква часа годишње и у плану је да одржи и оснажи ту традицију.
Знање је тамо где су ти корени!
Ана Кратовац, библиотекар и Руководилац Актива школских библиотекара Ариље