На Дрини ћуприја

Датум: 07. Novembar 2017 22:11 Категорија: Новости

Поводом 125 година од рођења Ива Андрића, нашег легендарног нобеловца, Народна библиотека Ариље организовала је књижевно-уметничко вече На Дрини ћуприја у драмском тумачењу Тихомира Станића. Програм је изведен у понедељак, 6. новембра у Сали соколског дома са почетком у 20 сати. Народна библиотека се потрудила да припреми посебан програм за ученике наше школе као увод у овај изванредан уметнички наступ.

Глумац је говорио делове из романа На Дрини ћуприја, који је у редовном програму лектире за средњу школу. Његова појава толико верне сличности са ликом нашег Нобеловца и висока приповедачка умешност створиле су времеплов у кабинету број седам и одвели нас на обале Дрине и получасовну пловидбу од 16. до 20. века. 

Станић је веома ангажован глумац, играо је у више од двадесет улога у позоришту, филмовима, представама и серијама, тумачећи различите ликове, од којих је широј публици можда најпознатији лик краља Александра Обреновића у ТВ серији "Крај династије Обреновић", а тренутно га можемо гледати у популарним серијама „Војна академија“, „Убице мог оца“ и „Пси лају, ветар носи“

Овакви културни садржаји врло су значајни за развој љубави према књижевности код ученика, као и изградњу темеља опште културе у њиховом знању, ширење поља интересовања и стварање асоцијативних веза међу научним и уметничким дисциплинама. 

Хвала Тики Станићу и Народној библиотеци Ариље што су нам уприличили овај импресивни догађај.