Путујућа изложба речи

Датум: 12. Oktobar 2017 20:37 Категорија: Новости

У уторак, 10. октобра у градској галерији свечано је отворена изложба "Путујућа изложба речи". 

 
 

Наредног дана ауторка изложбе заложила се да одради неколико креативних радионица које су захваљујући сарадњи Народне библиотеке Ариље, средње и основне школе у Ариљу и основних школа у околини, посетили ученици који су заправо и главна циљна група која би требало да посети изложбу и усвоји њен садржај.

Из средње школе "Свети Ахилије" на пут ка заборављеном српском речником благу, упутило се одељење првог разреда економске струке, заједно са предметном наставницом српског језика - Славком Петровић и библиотекарком - Аном Кратовац. Кроз разне занимљиве задатке ученици су се упознавали са архаизмима и другим српским речима које се, нажалост, потиснуте англицизмима и другим речима страног порекла, све мање користе у говору.
Ауторка изложбе започела је овај пројекат потпуно волонтерски са циљем да укаже на значај неговања српског језика и помогне младим генерацијама да обогате свој речник и постану свесни колико је величина речничког фонда сразмерна са величином човека, његовог ума, слике коју оставља и богатства живота уопште.
Њена порука свима јесте да се не враћају простом знаковном писму чему води већ заразно коришћење друштвених мрежа где се комуникација своди на размену мишљења емотиконима, већ да се свакодневно труде да размишљају, читају и говоре на изворном српском језику.