МИСЛИША 2017

Датум: 13. Mart 2017 09:37 Категорија: Достигнућа

Такмичење „Мислиша 2017“ организовано је и ове године, у четвртак 09. 03. 2017. године у СШ „Свети Ахилије“. У питању је најмасовније математичко такмичење у нашој земљи.



Такмичење „Мислиша“ организовано је по угледу на међународно математичко такмичење „Кенгур без граница“. Дан одржавања је сваке године четвртак, у част одржавања првог „Кенгура“, који је организован први пут у четвртак 14. марта пре више десетина година у част дана математике. Наиме, датум 14. март се у Аустралији, где је такмичење настало пише као 3.14, што представља најпознатију математичку константу ПИ (π) заокругљену на две децимале. Ова врста такмичења организује се у преко 60 држава света, при чему је најважнији циљ популаризација математике.
На такмичењу је ове године учествовало 29 ученика наше школе, 28 гимназијалаца и 1 економац. Највише је било ученика првог (10 ученика) и другог разреда (9 ученика), док је мало слабији одзив забележен у старијим разредима и то 3 ученика трећег и 7 четвртог разреда.
Координатор овог такмичења у нашој школи је професорица Стојна Матовић, док су јој у организацији и дежурству помагали професори математике Горан Софијанић и Борка Бркић.
Пропозиције такмичења налажу да се ученички радови (табела са решењима задатака), прослеђују у Математичко друштво „Архимедес“ из Београда. Резултати такмичења очекују се почетком априла.
И ове године, као и до сада, дан одржавања „Мислише“ у нашој школи био је својеврсан математички празник.
Учествовало је 29 такмичара (28 из гимназијског и 1 из економског смера). 
Највише је било ученика првог (10 ) и другог разреда (9). 
Према пропозицијама такмичења ученички радови прослеђени су у Математичко друштво „Архимедес“. Резултате очекујемо почетком априла.