Економија

Пословни изазов-освојено прво место
 

Средња школа „Свети Ахилије“ Ариље већ шесту годину узима учешће на регионалном такмимичењу Пословни изазов, које је ове године одржано 6. новембра 2019. у Чачку. Учешће на такмичењу узело је 4 ученика из наше школе – Драгиња Обрадовић, Андријана Милићевић, Јована Обрадовић и Никола Јовановић.

Ученици су распоређени у тимове који чине ученици из различитих школа и градова југозападне Србије. Тим број 1 у коме је била и наша ученица Драгиња освојио је прво место и тиме се пласирао на Републичко  такмичење у Београду које ће бити одржано у фебруару следеће године. Они су били најкреативнији и осмислили идеју о постављању сензора дуж зимских стаза које би преко апликације обавештавали љубитеље зимских спортова о евентуалним опасностима. За титулу најбољих борило се 100 ученика.

Драгиња, честитамо и желимо ти пуно успеха у даљем такмичењу!


ОПШТИНСКО  И РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СТАТИСТИКЕ

Ради одлуке кога да пријавим за одлазак на Републичко такмичење из Статистике 12. и 13. априла 2013. године у Шапцу, одлучила сам да обавим претходно такмичење ученика из наше школе.

Тест су 21. марта радили ученици четвртог разреда Економски техничар. Тест је обухватао теоријски део и задатке Статистике I и Статистике II  и постигли следеће резултатe:
 

  1.        Ненад Ђорђевић   .............80
  2.        Славица Јовановић...........75
  3.        Ивана   Стовраговић..........61
  4.        Сузана Мићовић.................58

Ученик Ненад Ђорђевић је одустао од одласка  на Републичко такмичење, при чему је одлучено да се на такмичењу појави  друго пласирана  Славица Јовановић. Циљ нам је био да се укључимо и у овај вид такмичења како бисмо још од трећег разреда стимулисали ученике за наредно такмичење.

Републичко такмичење из статистике је ново такмичење ученика средњих стручних школа под покровитељством МПНТР а у организацији ЗАЈЕДНИЦЕ. Подсећам да је последње такмичење из овог предмета било пре 12 година. Слобомир П Универзитет је  био спонзор Републичког такмичења из статистике за ученике средњих школа Србије, које је одржано 12. и 13. априла у Економско-трговинској школи у Шапцу. Наша школа је први пут учествовала на том такмичењу и њу је представљала, као што је напоменуто, Славица Јовановић..

Освојили смо 23. место, веома смо задовољни, то је веома велики успех за школу која је, како сам нагласила,  први пут била на овом такмичењу. Победник такмичења из статистике је била Прва економска школа из Београда.

Од наредне године се  за упис на Економски факултет у Београду, Нишу и Суботици вреднују резултати са Републичког такмичења из Статистике.

 

Извештај са Републичког такмичења из рачуноводства              

Домаћин Републичког такмичења је била Економско трговинска школа у Параћину. Такмичење је одржано 05. априла 2013.године.

Учествовало је 36 школа.

Ученик Средње школе „Свети Ахилије“, Ненад Росић освојио је 36 поена и тим резултатом заузео 26. место.


Извештај са Републичког такмичења из основа економије

Домаћин Републичког такмичења је била Средња економска школа у Крушевцу. Такмичење је одржано у петак, 22. марта са почетком у 15 часова.

Учествовало је 48 школа.

Ученик Средње школе „Свети Ахилије“, Дарко Вујовић од максимално могућих  54 поена, освојио је 51 поен и тим резултатом заузео високо 4. место.

 

ИЗВЕШТАЈ СА ШКОЛСКОГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ ОСНОВА ЕКОНОМИЈЕ

Такмичење је одржано у средњој школи „Свети Ахилије“  дана 11.02.2013. у кабинету бр 5.

На такмичење су се пријавила два ученика

  • Вујовић  Дарко, ученик IV-1
  • Ђурић Анаученица  IV-1

Ученици су полагали тест који је обухватао градиво из првог и другог разреда. Питања из теорије било је 27 и 3 задатка.

 

ТЕСТ

 

 

УКУПНО

Вујовић Дарко

 

 

 

28

Ђурић Ана

 

 

 

26,5

Тест прегледали : Рацо Савић, професор економске групе предмета, Вида Миливојевић, професор економске групе предмета и Ката Јојић, професор економске групе предмета.

На основу освојених поена константовано је да  је Вујовић  Дарко  кандидат за републичко такмичење из основа економије у Крушевцу.