Мени

НАСТАВА НА ДАЉИНУ

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
https://www.rasporednastave.gov.rs/
https://rtsplaneta.rs/

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►Анкета

Да ли сте задовољни новим изгледом сајта?

да
не


Резултати

QR code


Календар

Мај 2020
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31


Банери


ЗНАЊЕМ ПОБЕЂУЈЕМО!

Администрација


За осмаке

ДРАГИ ОСМАЦИ!

На крају сте основне школе. Ближи се тренутак када треба да изаберете средњу школу, а тиме и свој професинални пут. Знамо да вас због тога притискају многе дилеме, да због тога постављате питања, да сте у недоумици, да тражите одговоре.

У току досадашњег школовања сигурно сте размишљали о питањима везаним за избор занимања. За стицање широких сазнања можете се у сваком тренутку обратити педагогу школе, одељењским старешинама и предметним наставницима.


Опредељење за једно занимање и школу није само избор онога што ћете радити и што ће вам се дешавати следећих неколико година. Избор занимања одређује оно што ће чинити важан садржај вашег будућег живота. Зато не сме бити резултат недовољно промишљеног или случајног опредељења. Одлука овакве врсте мора се доносити пажљиво. Одлуку морате донети самостално а помоћ вам је потребна како не би занемарили најбитније принципе успешног избора занимања.

Зато до одлуке дођите постепено, корак по корак. При сваком од ових корака треба се зауставити и размислити о томе шта још треба да сазнате о себи, о свету рада, о образовању. Тек када сте сигурни да вам додатне информације из једне фазе нису потребне, да сте све сагледали, пређите на следећу фазу одлучивања. Тако ћете полагано, корак по корак, да се приближите својој одлуци.

I k о р а к   (склоности, интересовања)

Сваком човеку веома је важно да му посао који обавља причињава задовољство. Да би се то остварило потребно је да човек ради посао за који показује одређена интересовања и сколоности. Склоности и интересовања људи се веома разликују. Вероватно и ви већ знате шта бисте волели да радите и чиме бисте волели да се бавите. Размислите о својим интересовањима, а ако нисте сасвим сигурни, поразговарајте са својим родитељима, наставницима, психологом и педагогом школе. Издвојите шири круг, већу групу занимања за које показујете сколоности и интересовања.

II k о р а к   (способности)

И по способностима се људи веома разликују. Када је у питању избор занимања, треба знати да свако од нас поседује способности за већи број занимања. Са друге стране, ни за кога се не може рећи да је способан за све. Размислите о својим способностима. На пример: размислите о томе како подносите физичко оптерећење, какве су вам здравствене способности и да ли су оне препрека неким пословима, да ли поседујете спретност руку и прстију, да ли се са лакоћом сналазите у простору, разумете ли лако принципе рада машина и уређаја, како баратате речима, а како величинама и количинама, имате ли стрпљења за друге људе и послове који не иду увек као ''по лоју'' и слично.

Понекад нас други људи боље знају него ми себе и реалније процењују наше квалитете и мане. Поразговарајте о томе са људима око себе.

III k о р а к   (захтеви занимања)

Занимање од људи који њима хоће да се баве, захтева одређене способности, као и особине личности, мотивацију и интересовања. То све доприноси успешности на послу. Зато се потрудите да упознате захтеве ширег круга занимања, првенствено оних занимања која предходно издвојите на основу склоности и интересовања.

Пошто познајете своје склоности и интересовања, као и своје способности и захтеве занимања, поставите себи питања: ''Колико су моје склоности и способности у складу са захтевима занимања која ме интересују?'', ''Да ли могу одговорити тим захтевима?''.

 

IV k о р а к   (детаљно информисање)

За занимања која сте издвојили, у овој фази одлучивања морате се потрудити да прикупите што детаљније информације. Зађите у срж занимања, у његове специфичне захтеве и радне операције. Што детаљније упознате ова занимања, ваша одлука ће бити темељније заснована и реалнија.

V k о р а к   (перспектива изабраних занимања)

Ово је једно од најзначајнијих питања и зато га никако не смете заборавити. За занимања која сте издвојили важно је да знате следеће:
- какве су могућности, када завршите образовање, да нађете себи одговарајуће запослење,     одговарајуће радно место у својој средини, 
- какве су могућности стручног усавршавања и напредовања, 
- у којој мери знање и вештине које стекнете можете да искористите за друге послове, у колико из    било ког разлога више нећете радити у својој струци.

VI   k о р а к   (могућности стручног образовања)

Средња школа се доста разликује од основне. О томе се морате детаљно информисати. За занимања која издвојите сазнајте: где се налазе школе, који се наставни предмети изучавају, колико је заступљена практична настава и где се изводи.

 

VII   k о р а к   (квалификациони испит)

Сада остају припреме и квалификациони испит. Захваљујући доброј вољи и спремности да вам увек изађу у сусрет, наставници српског језика и математике организоваће симулацију квалификационог испита. Такође, у школи ће бити организована припремна настава.

Ако сте добро одмерили своје жеље и добро примпремили квалификациони испит, на прагу сте уписа у жељену школу.

Ово је само покушај да се укратко изложи оно о чему треба да водите рачуна када размишљате о свом будућем позиву.

Подсећамо вас да се људи међусобно разликују, да нису сви подједнако способни за све, и да зато приликом избора занимања поведете рачуна о томе да оно одговара вашим способностима и особинама личности.